Jeg lager nettsider og nettbutikker
SKREDDERSYDD ETTER DITT BEHOV OG ØNSKE
Ta kontakt for et uforpliktende tilbud!

Aspect ratio

Å skalere et bilde for bruk på en nettside hjelper betraktelig på hvor rask nettsiden hentes opp når du søker på Google. Den gyldne regel er å ikke bruke større bilder enn det man behøver. Dersom du har et bilde på 1000 x 500px, og du ønsker å skalere det ned til 500 px bredde, må du regne ut bildets Aspect ratio for å finne ut hva høyden må være slik at bildet beholder sine proporsjoner og ikke blir beskåret eller strukket.

Skalere et bilde opp:

På en nettside vises bilder i pixler, som du kan lese mer om her. Det som er viktig å vite i forhold til bilder og pixler er at du ikke kan gjøre et lite bilde større uten at det pixelerer og blir uskarpt.

Du kan heller ikke strekke bildet i høyde eller bredde, uten at det blir seende rart og strukket ut.

Så å skalere et bilde opp i størrelse er altså ikke så lurt. Så bruk store bilder som utgangspukt slik at du har justeringsmuligheter for å få dem til å passe perfekt der du ønsker dem.

Skalere et bilde ned:

For å skalere et bilde ned, uten å strekke eller beskjære det, kan du bruke et fotoredigeringsprogam, som f.eks Photoshop. Da kan du skalere bildet uten å miste proporsjonene mellom høyde og bredde. Det vil si at det beholder sin Apsect Ratio. Du oppgir da f.eks ønsket høyde på bildet, og bredden blir så regnet ut automatisk.

Om du har behov for å regne ut hva et bildes (eller hva som helst annet) aspect ratio er uten å bruke et fotoredigeringsprogram, kan du bruke denne formelen:

Eller du kan bruke tiden din mer fornuftig og simpelthen bruke denne kalkulatoren

Om du ikke har tilgang på Photoshop, så finnes det flere fotoredigeringsprogram du kan laste ned eller bruke gratis, men ikke alle gir utregning av Aspect ratio som et alternativ. Men, her er noen lenker der du har mulighet til både å beskjære og skalere bilder: