Jeg lager nettsider og nettbutikker
SKREDDERSYDD ETTER DITT BEHOV OG ØNSKE
Ta kontakt for et uforpliktende tilbud!

Optimalisering og skalering av bilder

Å skalere et bilde for bruk på en nettside hjelper betraktelig på hvor rask nettsiden lastes inn når du søker på Google. Den gyldne regel er å ikke bruke større bilder enn det man behøver.

For å kunne optimalisere bildene dine best mulig, kan det være lurt å bruke et bilderedigerings program.  Det finnes mange av dem på internet og mange av dem er gratis. Her er noen lenker der du har mulighet til både å beskjære og skalere bilder:

Men, hvordan reduserer du størrelsen på et bilde?

Det er viktig å vite at det er forskjell på det å beskjære et bilde og å redusere størrelsen på et bilde.  Når du beskjærer et bilde, kutter du bort deler av bildet.  Når du reduserer et bilde krymper du bildet men beholder proporsjonene og hele bildet.  For at dette ikke skal føre til at bildet blir strukket eller klemt sammen, må det reduseres etter noe som heter Aspect ratio. Aspect ratio beholder forholdet mellom høyde og bredde på bildet, uansett hvor mye du krymper det.  

For at du skal slippe å sitte og regne ut Aspect ratio selv, kan du, som sagt,  bruke et bilderedigering program.  Alt du gjør da, er å bestemme enten høyde eller bredden på bildet, og så regner programmet ut Aspcet ratio for deg.  

Reduser oppløsningen til et bilde

Dette kan være litt forvirrende, men det er forskjell på å redusere størrelsen på bildet i pixel eller prosent og å redusere hvor stor oppløsning bildet har i bildepunkter.  Da snakker vi om størrelse i Kilo Byte (KB),  MegaByte (MB) eller Giga Byte (GB)

Jo flere bildepunkter et bilde har, jo tydeligere og klarere blir det, så det å redusere oppløsningen til bildet, vil føre til at enkelte kan bli litt mer uklare.  Dette har som regel ikke så mye å si på web, siden bilder sjelden er så veldig store.  Men det har mye å si for hvor raskt nettsiden din laster dem inn.  Store bilder tar lenger tid å laste inn enn mindre.  

Kan du skalere et bildet opp så det blir større?

Bilder er som sagt bygget opp av bildepunkter.  Dersom du skalerer opp et bilde så det blir større enn det er originalt, vil det pixellere og bli uskarpt.  Derfor kan det være lurt å alltid spare på originalen av bildet i tillegg til det du sklarer ned. Da har du muligheten til å legge bildet inn i større format dersom det du har lagt inn viser seg å være for lite.