Litt å tenke på når du vil ha en nettside

Å finne  en webdesigner til å lage nettsiden din er ikke gjort i en feil. Det er jo SÅ mange web firma og system å velge mellom. Og alle sier at de er det beste du kan få, og at deres system er utrolig enkelt å vedlikeholde, videreutvikle, mobil tilpasse, søkemotor-optimalisere, integrere med sosiale media osv osv. Og å lage den selv.. Ikke så lett å finne tid til det i en hektisk hverdag, for det er aldri så enkelt som det gies uttrykk for, og det TAR tid

Nå kommer jeg selvfølgelig til å skrive at du burde velge meg til å lage nettsiden din, dette er jo tross alt min nettside og jeg er webdesigner. Og jeg KAN gi deg en super, brukevennlig og funksjonell nettside til en god pris. Men før jeg gjør det, så la oss ta en titt på noen småting rundt hva du bør tenke over når du vil skaffe deg en nettside.

Budsjett

Hvor mye du er villig til å betale for en nettside er avgjørende for hvordan nettsiden din blir designet og utviklet. Billig er ikke alltid bra, og det gjelder for nettsider også. Det samme kan sies om rådyrt.

At pris spiller en stor rolle for hvem du velger til å lage nettsiden din, er ikke til å stikke under en stol, men forventningen til hva man kan få for prisen, er ikke alltid realistisk i forhold til jobben det er å lage en nettside.

En nettside skal planlegges, man skal avtale alt fra design til innhold og funksjon, det lages wireframes/skisser og så skal den kodes og bygges, design skal tilpasses, tekst og bilder skal legges inn, menyen skal lages, nettsiden skal optimaliseres for søk på Google,sosiale media skal integreres og så skal nettsiden publiseres.

Så det å lage en nettside er en prosess som tar tid, det er ikke gjort i en fei. Det er mange brikker som skal passe sammen for å gi deg en elegant, brukervennlig og funksjonell nettside. Når den er ferdig, trenger du kanhende hjelp til å sette deg inn i hvordan du selv skal kunne gjøre endringer, og dersom noe går galt, hjelper webdesigneren deg til å få det på plass igjen.

Det tar tid , og derfor koster det jo litt også.

Tidsaspekt

Haster det med å få opp nettsiden din? Skulle du helst hatt den ferdig i går?

Realistisk sett, litt avhengig av størrelsen på nettsiden du trenger, tar det et par måneder eller lenger å lage en nettside.

Men, heldigvis blir systemene vi webdesignere bygger nettsidene i stadig bedre, noe som korter ned på tiden det tar å bygge en nettside.

Det er mange faktorer som spiller inn i forhold til hvor lang tid vil ta, men tiden kan kortes ned dersom du har enkelte ting på plass før prosessen starter, som f.eks tekst og bilder, noen ønsker i forhold til design, og hva du trenger av tilleggsfunksjoner, som feks. en event kalender, booking system osv., samt at du gir meg raske tilbakemeldinger underveis. I det hele tatt, tingene som nevnes på denne siden.

Selv om jeg som webdesigner har flere nettsider jeg jobber på samtidig, er det ikke alle som har det like travelt med å komme på nett, så om du informerer meg om at det er ønskelig å få den opp så raskt som mulig, så gjør jeg det jeg kan for å prioritere din nettside.

Målgruppe

Hvem er målgruppen du ønsker å nå med nettsiden din?

Det er du som kunde som sitter på informasjon og kunnskap om din bransje, dine tjenester og hvem som er målgruppen.

Nettsidens utforming og budskap er viktig med tanke på å nå akurat den målgruppen du har behov for å nå.

Forskning viser at man bruker mindre enn 4 sekunder på å bestemme seg for om man ønsker å lese mer på en nettside eller surfe videre. Derfor må design og innhold samsvare med forventningene til målgruppen du vil nå.

Siden du er eksperten på din bransje og dine kunder, er det viktig at du kan gi så mye informasjon og tilbakemelding gjennom prosessen som mulig.

Behov

Hvilke funksjoner ønsker du at nettsiden din skal ha? Hva har du behov for av funksjonalitet?

Det er viktig å tenke gjennom dette før prosessen med å bygge nettsiden begynner. Tilleggsfunksjoner som ikke er avtalt på forhånd, kan drastisk gjøre nettsiden din dyrere enn planlagt.

Har du behov for å sende nyhetsbrev og email kampanjer, medlemsregister e.l.?

Har du behov for et forum?

Ønsker du nettsiden flerspråklig?

Har du behov for å kunne legge inn video, fotogallerier eller karusell?

Trenger du en blog eller side som du stadig oppdaterer med nyheter?

Har du behov for spesielle funksjoner i forhold til timebestilling, medlemsregister eller liknende?

Ønsker du å kunne gi dine kunder chat support?

Det er jo ikke alltid at man er klar over alle behov før nettsiden er i byggeprosessen, de kan melde seg under veis, og det er helt ok. Det avtales i så fall pris på tilleggstjenestene etterhvert som de melder seg.

Men, jo mer som er på plass før prosessen settes igang, jo bedre. Funksjonene du har behov for bestemmer også valg av system/plattform nettsiden din skal lages i, så om de ikke ligger til grunn i starten av prosessen, kan det være at det ikke er integrerbart med systemet/plattformen som er valgt.

Sider og faner

Siden man snakker om nettside, kan dette med antall sider virke litt forvirrende. Så her en en liten forklaring på hva som er hva:

En nettside kan også kalles et nettsted, og en side/fane er da en side med innhold som tilhører nettstedet. Som regel inneholder en nettside/nettsted en forside som introduksjon til innholdet på resten av nettstedet, en side med kontakt informasjon, en eller flere sider om hvilke tjenester man tilbyr og en "Om oss" side der du skriver litt om deg eller firmaet ditt.

Som regel har et nettsted en meny øverst, der man kan klikke på knapper/faner som fører deg til den siden du ønsker å se mer på.

Enkelte sider på nettstedet har ikke en egen knapp/fane i menyen, men nåes via en link på en annen side. Så antall sider og antall faner er ikke alltid det samme.

Tenk gjennom hva du ønsker å formidle og hvor mange sider du tror du trenger for å formidle dine tjenester. Mange nettsider/nettsteder begynner med noen få sider, og ekspanderer etter behov.

Hver side bør være informativ og ha høy kvalitet på tekst og bilder.

Design

Designet er, etter informativt, kvalitetsrikt innhold, den viktigeste biten av nettsiden din. Et dårlig design kan føre til at besøkende bare surfer videre til et annet nettsted som tiltaler dem bedre visuelt.

Det er ikke alltid at du vet hvordan du vil nettsiden din skal se ut, og da blir det en prosess der jeg presenterer et design som så tilpasses til det blir slik du vil ha det. En stor hjelp da, er om du har sett noen nettsider som du synes virker tiltalende visuelt, som kan brukes som et utgangspunkt, eller kommer med ønsker i forhold til design.

Design blir alltid litt frem og tilbake før man lander på det rette, men også her er det viktig å være realistisk i forhold til hvor mye frem og tilbake det kan være, før prisen stiger. Derfor er det viktig at du på forhånd har en viss anelse om hva du ønsker, slik at designet ikke må endres på nytt og på nytt.

Som regel ber jeg deg om å godkjenne designet før jeg går videre og bygger resten av nettsiden. Små endringer og tilpasninger går fint, men om du lenger ute i prosessen ønsker et helt nytt design, vil det koste litt ekstra. Tenk på det som å ha en maler til å male huset ditt rosa. Når han har malt to sider av huset rosa, kan du ikke ombestemme deg og be ham om å male det blått istedet, uten tilleggskostnader. Da ville du stå igjen med to rosa vegger, to umalte og bare se ryggen til en veldig fornærmet maler.

Så litt forhånds research kan være lurt:

Har du sett en nettside med et design som likner på det du ønsker?

Har du spesielle ønsker i forhold til farger på nettsiden?

Har du sett en font du liker og kunne tenke deg å bruke på nettsiden?

Hva slags type nettside ser du for deg ; Moderne, tradisjonelt, luftig, mørkt, lyst, anonymt, personlig?

Ønsker du animasjoner?

Animasjoner kan gjøre nettsiden din mer interaktiv for besøkende, men kan også være irriterende dersom de ikke er relevante. Det finnes mange måter å animere på, så ta kontakt med meg, så finner vi sammen ut om du bør ha animasjoner eller ikke, og hva slags.

Har du bilder du vil bruke, eller har du behov for å få tatt bilder til nettsiden?

Hva ønsker du bilder av?

Vil du jeg skal lete etter gode bilder du kan kjøpe, har du bilder selv, eller vil du at jeg skal ta bilder for deg?

Domene

Har du et domenenavn? Hvis ikke, hva ønsker du som domenenavn?

Dersom du selv vil kjøpe domenet, er Domeneshop veldig ryddig og grei å forholde seg til. Pass godt på brukernavn og passord du får hos Domeneshop, da det er nødvendig for å publisere nettsiden din.

Når du bestiller domene, så ikke bestill webhotell i tillegg. Det ordner jeg for deg.

Og selvfølgelig...jeg kan bestille domenet for deg, om du ønsker det.

Her kan du lese mer om domener.

Sosiale media

Integrering av sosiale media er i dag en selvfølge. Jeg legger inn "dele knapper" til de viktigeste sosiale media, samt deling via mail.

Har du en Facebook side, Instagram eller andre sosiale media du ønsker å linke til og fra nettsiden din, så legger jeg det inn for deg, via AddThis. Om du ikke allerede har en konto hos AddThis, så kan jeg opprette en for deg, og du kan da følge med på hvordan den sosisale integreringen fungerer hos AddThis.

Ta kontakt for et uforpliktende tilbud

Hva kan jeg hjelpe deg med?

Tusen takk, jeg har mottatt din beskjed.
Jeg tar kontakt med deg så snart jeg kan.
Ha en fin dag!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Jeg er hørselshemmet. Derfor kan det være litt vanskelig for meg å høre hva du sier i telefonen. Så kontakt meg helst via kontaktskjema, send meg en epost eller en sms.

Om du helst vil ringe meg så går det som regel greit dersom du snakker tydelig og høyt.

Tlf: 932 88 706
Epost: post@annec.no