Hva du bør vite om et domene

For å ha en nettside oppe og gå på internett, må den ha et domene navn. Du kan tenke på et domene som nettsidens adresse, på lik linje med at huset du bor i har sin adresse. Alle nettsider har sin unike adresse, også kalt for IP-adresse. En IP-adresse skrives med tall slik: 158.26.478.25, men siden vi er flinkere til å huske navn enn tall, bruker vi domene navn i stedet, som feks. http://www.annec.no.

Toppnivå domene

Hvert domenenavn ender med et punktum og deretter to eller tre bokstaver. Disse kalles toppnivå og hvert land har sitt toppnivå som eks Norge: www.annec.no,

sverige: www.annec.se osv.

For å kunne opprette et domene navn i Norge (.no) må man ha et organisasjonsnummer eller være norsk statsborger. Du kan lese mer om regelverket rundt .no domener hos Norid.

Det finnes også toppnivå som ikke er knyttet til et land, men til en funksjon og disse kalles generiske toppnivå domener og har endinger som www.annec.com, www.annec.org osv.

Hvilket domene navn skal du velge?

Et domenenavn bør være så kort og enkelt som mulig, slik at det lett kan huskes og skrives inn på Google søk.

Det bør være relatert til ditt navn, tjeneste eller firmanavn.

Når du skal bestille domene, kan du som regel skrive inn det navnet du ønsker, og så får du opp en liste som viser om det er ledig eller ikke. Dersom det ikke er ledig, kan du forsøke med forskjellige variasjoner av navnet du ønsker.

Eksempelvis ønsker jeg domenet annec.no. Det er opptatt, så da prøver jeg med annec-design.no, annecdesign.no osv.

Unngå bruk av æ,ø og å i domenenavn, da det kan føre til komplikasjoner.

Hvordan kjøper du et domene?

For å kjøpe et domene trenger du noe som heter en registrar. En domene registrar er en forhandler som har en avtale med NORID om å kunne tilby domenetjenester. Det finnes mange registrarer og mange har også tilbud om webhotell og epost tjenester.

Du trenger ikke å ha domene og webhotell eller epost tjenester hos samme forhandler, så du kan kjøpe et domene og vente med å finne webhotell til du er i kontakt med de som skal lage nettsiden din. Dette er ofte en fordel, da webutviklere/designere ofte har sine foretrukne webhotell, som de er godt kjent med.

Hos de fleste registrarer kan du finne ut om et domene navn er ledig eller ikke, og også hvilke toppnivå som er tilgjengelige. Domeneshop er veldig oversiktlig når de gjelder både å finne, kjøpe og administrere domenet ditt.

Er et domene dyrt?

Her er det ingen grunn til panikk. Et domene koster ikke så mye. De ligger stort sett mellom 50 kr og 200 kr pr år.

Om du ikke ønsker at noen andre skal ha samme domene navnet som deg, så kan det være lurt å kjøpe flere toppnivå domener ( eks annec.no, annec.se, annec.dk, annec.com osv), og du kan gjøre det til en veldig gunstig pris. Da er du nesten garantert at det ikke finnes en nettside som heter det samme som din.

Domeneparkering

Du kan eie et domene selv om du ikke har det knyttet til en nettside for øyeblikket. Da parkeres domenet hos registraren, og så lenge du betaler domeneavgiften er du juridisk eier av domenet.

Ta kontakt for et uforpliktende tilbud

Hva kan jeg hjelpe deg med?

Tusen takk, jeg har mottatt din beskjed.
Jeg tar kontakt med deg så snart jeg kan.
Ha en fin dag!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Jeg er hørselshemmet. Derfor kan det være litt vanskelig for meg å høre hva du sier i telefonen. Så kontakt meg helst via kontaktskjema, send meg en epost eller en sms.

Om du helst vil ringe meg så går det som regel greit dersom du snakker tydelig og høyt.

Tlf: 932 88 706
Epost: post@annec.no