SEO - SØKEMOTOR OPTIMALISERING

SEO (search engine optimization)

 

Hensikten med en nettside, er jo å bli funnet på nettet, men blant millioner av andre nettsider er ikke det alltid så lett. Selv om det aldri er noe garanti for at din side skal komme opp på første siden av søket, er det en del ting du kan gjøre for å at nettsiden din skal være så optimal for søkemotorene som mulig, og bli funnet raskere.

Hva jeg gjør:

  • Jeg legger inn metadata, dvs en tittel, noen få men relevante nøkkelord og en beskrivelse for hver av sidene på hjemmesiden din.
  • Jeg sender inn et områdekart over hjemmesiden din, på Google- og Bing webmastertools.
  • Jeg ber Google og Bing om å indeksere sidene på hjemmesiden din.
  • Jeg legger inn en sporingskode fra Bing og Google på hjemmesiden din.
  • Jeg bygger hjemmesiden din så brukervennlig som mulig, slik at besøkende raskt kan finne det de leter etter.
  • Dersom du har en Facebook, Twitter eller instagram side, linker jeg til og fra disse, og legger eventuelt en Facebook feed på hjemmesiden din, slik at det du legger ut på Facebook automatisk legges inn på nettsiden din.
  • Jeg sørger for at nettsiden din fungerer som den skal i alle nettlesere som Google, Firefox, Internet Explorer osv.
  • Jeg optimaliserer alle bildene på nettsiden din, slik at nedlastingen går så raskt som mulig, og legger inn en kort, men relevant beskrivelse av bildet.

Hva du kan gjøre:

  • Skrive relevant og innholdsrik tekst for hver side. (Dersom du synes det er vanskelig å skrive, kan jeg gjøre det for deg, dersom du gir meg relevante stikkord, se prisliste.)

 

Gi besøkende det de leter etter:

Det aller viktigeste kriteriet for at siden din skal bli funnet, er innholdet. Gi besøkende det de leter etter, og sørg for at de finner det raskt på sidene dine. Dersom det ikke kommer klart frem hva siden handler om, forlater besøkende den etter bare noen sekunder, og surfer videre.

 

Innholdet bør være så fyldig og informasjonsrikt som mulig. Gi den besøkende inntrykk av at du har svaret på det de leter etter og at du er eksperten på det. Får besøkende det de leter etter vil de kanskje anbefale nettstedet ditt til andre, og andre nettsider vil begynne å linke til din nettside. En nettside med mange relevante linker inn, rykker høyere opp på Google.

 

Skriv for besøkende ikke for søkemotorene

Når du skriver innholdet til nettsiden din, tenk gjennom hva du selv ville ønsket å finne dersom du søkte på nettet. Når alt kommer til alt, er det antall besøkende som er viktigest i søkemotorenes øyne. Skriv derfor for å gi besøkende en best mulig opplevelse og så innholdsrik informasjon som du kan.

Sørg for å få mange relevante linker fra andre nettsider:

En relevant link er en link som gir mening i forhold til hva din nettside og den nettsiden som linker til din handler om. Det må være en relevant sammenheng for at linken skal rangeres som viktig.

 

Dersom du har en nettside som handler om hundeoppdrett, vil en link fra en nettside som handler om biler være en bortkastet og lite verdifull link. Får du derimot en link fra en nettside som handler om hundepsykologi, vil denne vektlegges som relevant.

Gjør hver side unik:

Det kan være fristende å bruke samme innholdet flere steder på nettstedet ditt, eller å kopiere tekst fra et annet nettsted. Dette er imidlertid ikke så lurt. De fleste nettsider har copyright på sitt innhold, og dersom du bruker det uten tillatelse, kan du bli bedt om å fjerne det.

 

Google verdsetter unikt innhold på sidene, og samme innhold på flere sider, fører bare til at sidene ikke blir indeksert av Google. Sørg for at hver side er unik og har relevant innhold i forhold til hva nettstedet ditt handler om. Link gjerne til andre nettsider, men bare dersom det kan utfylle ditt eget informative og relevante innhold.

Du behøver ikke å betale ekstra for SEO

Det er mange som tilbyr SEO som en ekstra tjeneste på nettet. Ikke la deg friste til å betale for dette. Det er ingen måte å «lure» Google og Bing til å rangere din nettside høyre opp enn andre. Det er ingen garanti, uansett hva du gjør for at din side skal rangere høyere enn tusenvis av andre med samme tema.

 

Dersom nettsiden din blir knyttet til en nettside som aggressivt prøver å manipulere søkemotorene, kan den faktisk bli fjernet fra Googles index.