HVA DU BØR VITE OM ET DOMENE

For å ha en nettside oppe og gå på internett, må den ha et domene navn. Du kan tenke på et domene som nettsidens adresse, på lik linje med at huset du bor i har sin adresse. Alle nettsider har sin unike adresse, også kalt for IP-adresse.

 

En IP-adresse skrives med tall slik: 158.26.478.25, men siden vi er flinkere til å huske navn enn tall, bruker vi domene navn i stedet, som http://www.annec.no.

Toppnivå domener:

Hvert domenenavn ender med et punktum og deretter to eller tre bokstaver. Disse kalles toppnivå og hvert land har sitt toppnivå som eks Norge: www.annec.no, sverige: www.annec.se osv.

For å kunne opprette et domene navn i Norge (.no) må man ha et organisasjonsnummer eller være norsk statsborger. Du kan lese mer om regelverket rundt .no domener hos Norid

 

Det finnes også toppnivå som ikke er knyttet til et land, men til en funksjon og disse kalles generiske toppnivå domener og har endinger som www.annec.com, www.annec.org osv.

Subdomener:

Du har sikkert lagt merke til at enkelt nettsider har et navn foran eller etter domenenavnet, som f.eks. ettellerannetnavn.annec.no, eller www.annec.no.uk Det betyr at det er et subdomene av domenet annec.no.

I domenet ettellerannetnavn.annec.no er ettellerannetnavn et subdomene som tilhører annec.no, og eies av annec.no

 

Subdomener brukes ofte i forbindelse med gratisprogram der du kan bygge din egen nettside, som for eksempel. annec.wordpress.com. For å kunne knytte ditt eget domene til nettsiden hos dem, må du ofte betale og oppgradere for å kunne gjøre det.

 

Subdomener brukes også ofte dersom man har en multilingual nettside, der hvert subdomene har sitt eget språk, som www.annec.no.eng (engelsk) og www.annec.no.fr (fransk) osv.

Hvordan kjøper du ett domene?

For å kjøpe et domene trenger du noe som heter en registrar. En domene registrar er en forhandler som har en avtale med NORID om å kunne tilby domenetjenester. Det finnes mange registrarer og mange har også tilbud om webhotell og epost tjenester.

 

Du trenger ikke å ha domene og webhotell eller epost tjenester hos samme forhandler, så du kan kjøpe et domene og vente med å finne webhotell til du er i kontakt med de som skal lage nettsiden din. Dette er ofte en fordel, da webutviklere/designere ofte har sine foretrukne webhotell, som de er godt kjent med.

 

Hos de fleste registrarer kan du finne ut om et domene navn er ledig eller ikke, og også hvilke toppnivå som er tilgjengelige. Domeneshop er veldig oversiktlig når de gjelder både å finne, kjøpe og administrere domenet ditt.

Er et domene dyrt?

Et domene koster ikke så mye. De ligger stort sett mellom 50kr og 200kr pr år.

Om du ikke ønsker at noen andre skal ha samme domene navnet som deg, så kan det være lurt å kjøpe flere toppnivå domener ( eks annec.no, annec.se, annec.dk, annec.com osv), og du kan gjøre det til en veldig gunstig pris. Da er du nesten garantert at det ikke finnes en nettside som heter det samme som din, i et annet land.

Domeneparkering:

Du kan eie et domene selv om du ikke har det knyttet til en nettside for øyeblikket. Da parkeres domenet hos registraren, og så lenge du betaler domeneavgiften er du juridisk eier av domenet.