CMS GIR DEG FULL KONTROLL OVER NETTSIDEN DIN

nettside-og-adminpanel

CMS står for content management system, og kalles et publiseringsverktøy på Norsk.

 

Et CMS system gir deg full kontroll over nettsiden din og du kan redigere, slette og lage nye sider via et enkelt administrasjonspanel, ikke så ulikt Word. I de flest tilfeller designer og bygger jeg sidene for deg, og deretter vedlikeholder og videreutvikler du den selv. Du velger selv hvor mye eller lite du vil gjøre.

 

Det finnes mange publiseringsverktøy og det er fordeler og bakdeler ved dem alle. Hvilket system som passer best for deg avhenger av hvor mye du ønsker å gjøre selv etter at jeg har bygget hjemmesiden din, og hva slags funksjoner du trenger. Nedenfor kan du lese litt om de forskjellige systemene jeg kan tilby deg.

BUSINESS CATALYST

business-catalyst-admin-og-edit

Business Catalyst, og er basert på HTML, CSS og JavaScript, men støtter også andre programmeringsspråk. Du behøver ikke noen kunnskap om noen av disse, og klarer deg utmerket godt uten, men om du ønsker å viderutvikle nettsiden din på egenhånd har du full mulighet til det. Med andre ord kan du administrere nettsiden din så enkelt eller komplisert som du selv ønsker.

 

Mange muligheter hos BC:

Businesscatalyst er en solid publiseringsplattform, bygget for web designere og brukere som ønsker det beste og full frihet til å lage hjemmesiden akkurat slik man ønsker den. Den gir muligheten til å bygge alt fra en enkelt hjemmeside til komplisert oppbyggede nettbutikker, blogge, opprette forum, event bookinger, sikre soner , kundedatabaser med login og mye, mye mer.

 

Businesscatalyst har alt man trenger for å lage nettsider akkurat slik man vil ha dem ved hjelp av CSS, HTML, Javascript og moduler. Det gir meg som webdesigner mulighet til å tilby deg en nettside med flere funksjoner enn bare et fint design.

 

Enkel redigering:

BC tilbyr flere måter å redigere innholdet på nettsiden din. Igjen har de lagt til rette for at man kan velge hvordan, alt etter hvor datakyndig man er. Du har det vanlige WYSIWYG panelet som ikke er så ulikt Word, og så har de EDIT der du enkelt kan redigere direkte i skjermbildet, ved å klikke på teksten du ønsker å endre på.

Se denne videoen om hvor enkelt det er:

Er du litt mer erfaren, kan du jobbe i Developer delen, der du kan redigere med koding.

 

De har en rekke brukervennlige moduler som gjør det mulig å legge til funksjoner uten bruk av plugins som ofte krever ekstra utgifter, og de har en rekke apper som du kan laste ned gratis eller kjøpe, og du kan lage dine egne apper om du vil.

De har heller ingen begrensinger i forhold til menyer. Du kan ha så mange menyer du ønsker og i så mange nivåer du ønsker. Faner kan være kun link til underliggende sider, og flere faner kan linke til samme siden.

 

Det er enkelt å bygge skjema og du kan lage så mange som du ønsker, og bruke workflows for å styre hva som skjer etter at et skjema er fylt ut. Du kan også og koble moduler som f.eks en app og en eventkalender sammen.

 

FTP tilgang til alle filer

 

Kort sagt så har BC det meste man trenger for å få en funksjonell, skreddersydd nettside.

Og du får inntil 10 epost kontoer inkludert i prisen, knyttet til domenet ditt.

JOOMLA

Joomla er et open source system og er helt gratis å laste ned og bruke for alle.

Det er et vel utviklet CMS system som gjør det relativt enkelt for deg å administrere nettsiden din.

 

Joomla er annerledes enn BC i det at innholdet du skriver lagres som artikler, ikke som egne sider. En artikkel kan plasseres på så mange sider som du ønsker.

Hver menyknapp representerer en side, og ved hjelp av kategorisering av artiklene, kan du bestemme hva som skal vises på den siden.

Dette kan være litt forvirrende i begynnelsen, men når du først har fått grepet på det, går det som regel greit.

 

Joomla er designet for at det skal fungere i forhold til det meste, som blogg, nettbutikk osv. Det finnes over 7000 Extensions man kan laste ned og bruke på nettsiden, så det å bygge en avansert nettside med spesielle funksjoner er temmelig enkelt. Noen koster litt å laste ned, men det er også tusenvis av gratis extensions, og som i Wix, får ofte man rimeligste versjon gratis, og kan oppgradere om man ønsker.

 

I og med at joomla er open source, finnes det tonnevis av brukerveiledning på nettet, så å få hjelp når man står fast er ganske lett. Det er også en liten hjelpetekst knyttet til hver funksjon i admin, som forklarer hvordan man skal bruke den og hvilke valg man har.

 

Bakdelen med Joomla er at man må sette seg godt inn i hvordan systemet fungerer, og derfor kan være litt forvirrende om man kun gjør endringer av og til. Når du skriver en artikkel, er det mange valg i forhold til hvordan og hvor artikkelen skal vises. Når det er sagt, så velger man funksjonene ved å slå dem av eller på, noe som igjen er veldig brukervennlig.

 

Som med de fleste andre CMS systemene har man tusenvis av maler/templates man kan velge å bruke. Men som regel bygger jeg nettsiden din fra bunnen av og skreddersyr den etter dine ønsker og behov.